Bahan-Bahan: | |
¼ ekor ayam & daging ¼ kg udang & ¼ kg sotong RM2.00 bunga kobis RM1.00 kobis 3 biji carot 2 keping batang sup 10 helai daun limau purut 3 @ 4 biji limau nipis 4 batang serai (ketuk) 2 biji tomato (potong 4) 4 biji bawang besar (potong 4) 6 biji cili padi (ketuk) | Bahan kisar - 3 biji cili kering 5 biji cili besar ½ inci lengkuas ¼ inci halia 2 biji tomato 1 batang serai 3 ulas bawang besar 1 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah |
Cara: | |
Masukkan bahan kisar, daging, garam & ajinomoto secukup rasa ke dalam periuk, didihkan diatas api, setelah daging setengah empuk masukkan ayam, didihkan sekejap, kemudian baru dimasukkan sotong dan udang. setelah itu masukkan bawang besar, serai, daun limau purut, tomato, kobis, bunga kobis, biarkan 5 minit, perah limau nipis secukup rasa. | |
Cadangan Hidangan: | |
5 orang makan (anggaran) | |
Tambahan: | |
* Setelah dimasukkan sayuran, jangan dibiarkan lama diatas dapur, jika boleh setelah masak dipindahkan keperiuk lain untuk mengelakkan haba periuk merosakkan sayuran. |
klik iklan ini...tq
Saturday, September 25, 2010
Resipi Original Thai Tom Yam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment